CLOSE ✕
Get in Touch
Thank you for your interest! Please fill out the form below if you would like to work together.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Ledige med lette eller moderate psykiske lidelser skal have kultur på recept

|
Debatindlæg
|
Oct 5, 2022

Debatindlæg i Information skrevet i samarbejde med spidskandidat for Moderaterne i København, Jon Stephensen, som er tidligere teaterdirektør.

Kunst og kultur påvirker positivt den mentale sundhed. Alle har selv mærket, hvor godt vi får det af at komme ud blandt andre, opleve noget og blive stimuleret i biografen, spillestederne eller teatret. Vi får vitaminer til hovedet og hjertet.

Coronanedlukningen viste med al tydelighed, hvordan vi som mennesker visner, når vi ikke kommer ud i de sociale fællesskabsbærende rum, som kunst og kultur i den grad er. Derfor bør man kunne få kultur på recept.

Både i Sverige og Danmark har projekter med kultur på recept for langtidssygemeldte borgere med let til moderat depression, angst og stress givet deltagerne en forbedring af deres arbejdsdygtighed og helbredsrelaterede livskvalitet op til et år efter deltagelsen.Behandlingen’ bestod af kulturoplevelser to til tre gange om ugen i ti uger.

Omkring halvdelen af deltagerne i det danske projekt fra 2016-2019 vurderede, at deltagelsen i projektet ’Kultur på Recept’ i de fire kommuner Aalborg, Nyborg, Silkeborg og Vordingborg i høj eller nogen grad gjorde dem bedre i stand til at varetage et arbejde.

Men på trods af de gode resultater halter brugen af kunst som ’vitaminer’ i sundhedssektoren.

Moderaterne vil derfor indføre kultur på recept i hele Danmark. Vi vil styrke kulturen med fem milliarder ekstra kroner over de kommende fem år, der blandt andet skal sikre, at langtidssygemeldte kan få livslysten tilbage af kulturtilbuddene.

Desuden vil Moderaterne give et kulturpas på 2.000 kroner til alle unge, når de fylder 15 år, til fem kulturoplevelser eller medlemskab i en idrætsklub.

Det er vigtigt i en tid, hvor vi ser stigende mistrivsel blandt børn og unge. En undersøgelse lavet af Sundhedsstyrelsen i 2021 viser, at alt for mange unge mellem 16-24 år ikke oplever, de har et godt mentalt helbred.

I Moderaterne mener vi, at det er på tide, man sidestiller mentalt og fysisk velvære. Det er på tide, at psykisk sygdom prioriteres lige så højt og sidestilles med fysisk sygdom.

Det gør vi blandt andet ved at give næring og energi til hjerne og hjerte gennem kultur og kunst.

Debatindlæg og interviews

Lad lægen lave sundhedspolitik
Støt min valgkamp
støt
Lad lægen lave sundhedspolitik
Støt min valgkamp
støt